Krajem februara kreće IPARD 3 program vredan 378 mil EUR

Krajem februara očekuje se raspisavanje prvog Javnog poziva iz IPARD 3 programa Evropske unije, najavili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Novom Sadu, učesnici tribine koju je organizovao EU Info Point. Podsetili su da je nakon uspešno završenog IPARD 2 programa i realizovanih konkursa iz ovog novčanog fonda, usvojen i novi IPARD 3 program sa 378 mil EUR bespovratnih sredstava za poljoprivrednike (od toga 288 mil EUR iz budžeta EU).

Najpre će biti objavljen poziv iz mere 1 ovog programa u okviru koje se daje podrška investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (nabavku mehanizacije, opreme, izgradnju farmi, plastenika, podizanje voćnjaka, vinograda…).

Naredni poziv, iz mere 3 koja se odnosi na preradu poljoprivrednih proizvoda biće objavljen na leto, a na jesen se može očekivati konkurs za podršku investicijama u ruralnom turizmu iz mere 7.

Republika Srbija sprovodi IPARD 2 program od decembra 2017. godine i zaključno sa 13. decembrom ove godine, objavljeno je i zatvoreno trinaest javnih poziva za investicione mere.

Isplaćeno je ukupno 650 IPARD projekta u iznosu od ukupno 45,92 mil EUR, od čega doprinos EU iznosi 34,44 mil EUR. Od ukupno isplaćenih IPARD projekata, 28 zahteva isplaćeno je avansno u iznosu od 4,21 mil EUR, pri čemu doprinos EU iznosi 3,15 mil EUR.

Visina podrške koju podnosioci zahteva mogu očekivati u okviru poziva iz IPARD 3 programa je od 50% do 80% prihvatljive investicije. Maksimalni podsticaji su daleko veći od onih u nacionalnim merama, a za IPARD su specifični kofinansiranje, dugoročno planiranje i vidljivost podrške kroz obeležavanje investicije.

Mere koje će biti podržane IPARD 3 programom Republike Srbije za period 2021 – 2027. godine:

– Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

– Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva

– Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje

– Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja –LEADER pristup

– Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu

– Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i

– Tehnička pomoć (podrška Upravljačkom telu u sprovođenju IPARD programa).

Najmanje 20.000 EUR, najviše 1,3 miliona

Kada je o izmenama mera koje smo već koristili reč, u meri 1 biće povećanje minimalne podrške sa 5.000 EUR na 20.000 EUR, uvodi se ribarstvo kao prihvatljiv sektor, ukida se uslov iste vrste voća u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i uslov hektara voća. Izjednačiće se kriterijumi prihvatljivosti za nabavku traktora sa kriterijumima za nabavku mašina i mehanizacije i izgradnju objekata – biće potrebno najmanje 50 ha u ratarskoj proizvodnji (u vlasništvu ili zakupu) i za nabavku traktora i za ostale investicije. Maximalni iznos podrške biće 1.000.000 EUR.

U meri 3 takođe je predviđeno povećanje minimalne podrške na 20.000 EUR i uvodi se sektor prerade ostalih useva i sektor prerade ribe. Takođe, biće prihvatljive i investicije za preradu mesa od ćuraka i gusaka. Iznos maksimalnih podsticaja bude za sve sektore biće 1.300.000 EUR.

U meri 7 koja se dosad odnosila na ruralni turizam novost je što će se u okviru IPARD 3 programa podržavati i direktna prodaja poljoprivrednih i lokalnih proizvoda i sektor uslužnih delatnosti u ruralnim područjima.

IPARD projekti su složeni projekti budući da podrazumevaju izradu poslovnog plana, sprovođenje procedure prikupljanja ponuda dobavljača i izvođača radova, kao i građevinske dozvole ako je o izgradnji objekata reč, stoga je neophodno na vreme krenuti sa pripremama.

Izvor: ekapija
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock)